Energiecontract en stijgende energieprijzen
Bij veel huishoudens heerst momenteel onrust over de stijgende energieprijzen. Wat betekent dit voor onze jaarnota? Wat doet de overheid eraan? En mag mijn leverancier zomaar de tarieven verhogen? Onze juristen zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Leestijd: 2½ minuut
Welke maatregelen neemt de overheid om huishoudens te compenseren?
In 2022 krijgt u een extra belastingkorting op de energierekening. Ook wordt het belastingtarief op elektriciteit in 2022 verlaagd. Daarnaast stelt de overheid 150 miljoen beschikbaar voor kwetsbare huishoudens, om bijvoorbeeld hun woning te isoleren en zo hun energieverbruik te verlagen. Mogelijk volgen er nog meer maatregelen.
Wat ga ik merken van de maatregelen van de overheid?
Dankzij de nieuwe maatregelen krijgt een huishouden met een gemiddeld verbruik ongeveer € 400,- korting op de jaarlijkse energiekosten. De extra belastingkorting en de verlaging van het belastingtarief op elektriciteit, ziet u vanzelf terug in uw maandelijkse verbruiksrapportage en in uw jaar- en/of eindnota.
Maakt het nog iets uit wat voor energiecontract ik heb?
Heeft u een vast contract met uw energieleverancier? Dan is het zelf mogelijk dat u aan het einde van het jaar nog meer korting krijgt dan € 400,-. Heeft u een variabel contract of modelcontract? Dan is de kans groot dat u ondanks de maatregelen van de overheid toch een hogere rekening krijgt. De overheid kan maar een deel van de prijsstijging compenseren door aan de belastingknoppen te draaien.
Wat gebeurt er als de energieprijzen nog verder stijgen?
Heeft u een vast energiecontract voor een bepaalde looptijd? Dan verandert er voorlopig niks. Bij een variabel contract kan de prijs (zoals de naam al aangeeft) variëren. U moet dus rekening houden met een oplopende energierekening als de prijzen blijven stijgen.
Bij een modelcontract kan de prijs in beginsel twee keer per jaar worden aangepast. Gezien de onzekere situatie in Europa, is de kans groot dat uw energieleverancier bij de eerstvolgende mogelijkheid de tarieven naar boven aanpast.
Kan ik overstappen naar een andere energieleverancier? Waar moet ik dan rekening mee houden?
Overstappen naar een andere energieleverancier is in veel gevallen mogelijk. Belangrijker is de vraag of dat in uw geval ook verstandig is? Ook hier hangt het antwoord af van het soort energiecontract.
Heeft u een vast contract dan is de kans verwaarloosbaar dat u ergens anders goedkoper uit bent. Als u toch wilt overstappen, kijk dan goed na wat er in de algemene voorwaarden staat. In bijna alle gevallen moet u bij voortijdig opzeggen een opzegvergoeding betalen. Het bedrag van de opzegvergoeding is vaak gekoppeld aan de resterende looptijd van uw contract. Let op! U betaalt een opzegvergoeding per aansluiting. Neemt u dus gas en elektriciteit af, dan wordt dat gezien als twee aansluitingen.
Bij een variabel contract of modelcontract kunt u makkelijk overstappen naar een andere energieleverancier zonder een opzegvergoeding te betalen. Vaak geldt voor beide varianten een opzegtermijn van 30 dagen.
Mag mijn energieleverancier het lopende contract beëindigen vanwege de hoge energieprijzen? Wat kan ik doen als dit gebeurt?
Heeft u een (vast) contract? Dan mag de energieleverancier niet eenzijdig het contract beëindigen. Een aantal energieleveranciers heeft dat in 2021 geprobeerd en is door de ACM op de vingers getikt, om lopende contracten te respecteren.
Als uw energieleverancier toch besluit om het contract te beëindigen, dan kunt u het beste een schriftelijke aanmaning sturen aan uw leverancier. In deze aanmaning vraagt u de leverancier om binnen zeven dagen te bevestigen dat zij de levering van gas en elektriciteit voortzet op basis van het eerder met u gesloten contract. Ook kunt u uw leverancier op voorhand aansprakelijk stellen voor schade die u gaat lijden als deze desondanks de beëindiging doorzet. U moet dan denken aan schade als gevolg van hogere tarieven bij een nieuwe leverancier.
Heeft u een probleem met uw energieleverancier en wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onze juristen.